Ételintolerancia vizsgálatok

Laktózintolerancia vizsgálat
vérvételi/labordiagnosztikai csomag

Mit tartalmaz?

A laktóz intolerancia genetikai vizsgálata (LCT promoter c.1-13910C>T) az elsődleges, örökletes laktóz intoleranciát vizsgálja.

A másodlagos laktóz intolerancia nem genetikai eredetű, hanem szerzett betegség, valamilyen más bélhámsejt károsodással járó betegség kísérőjeként kialakult intolerancia. Ezt a teszt nem méri!

Mikor ajánlott?

Ha a családban előfordult már laktóz intolerancia és a laktóz tartalmú élelmiszerek fogyasztása után diszkomfort érzet jelentkezik. Akinek bizonyított laktóz intoleranciája van adóvisszatérítésre jogosult, amelynek megállapításához hozzájárulhat ez a vizsgálat is.

Cöliakia ALAP vizsgálat
glutén intolerancia, glutén érzékenység
vérvételi/labordiagnosztikai csomag

Eredmény 5 munkanap

Mit tartalmaz?

Transglutaminase (IgG, IgA)

Kinek ajánlott?

Elsősorban a lisztérzékenységgel járó jellegzetes bélrendszeri tünetek jelzik:

  • krónikus és/vagy görcsös hasmenés,
  • puffadás,
  • hasfájás (étkezés után),
  • emésztetlen, tömeges, zsírfényű széklet,
  • tejcukor emésztési zavar,
  • fogyás,
  • fogzománc hibák, a fogak korai romlása,
  • visszatérő hólyagok, afták rendszeres megjelenése a szájban

Cöliakia KOMPLEX vizsgálat
glutén intolerancia, glutén érzékenység
vérvételi/labordiagnosztikai csomag

Eredmény 10 munkanap

Mit tartalmaz?

Anti Gliadin (IgG, IgA), Transglutaminase (IgG, IgA)

Kinek ajánlott?

Típusos esetben elsősorban a lisztérzékenységgel járó jellegzetes bélrendszeri tünetek jelzik:

  • krónikus és/vagy görcsös hasmenés,
  • puffadás,
  • hasfájás (étkezés után),
  • hányinger, hányás,
  • emésztetlen, tömeges, zsírfényű széklet,
  • tejcukor emésztési zavar,
  • fogyás,
  • fogzománc hibák, a fogak korai romlása,
  • visszatérő hólyagok, afták rendszeres megjelenése a szájban.

Komplex ételintolerancia vizsgálat
(206 féle összetevőre)
vérvételi/labordiagnosztikai csomag

Eredmény 1 munkanap

Mit tartalmaz?

Teljes vérkép, Teljes vizeletvizsgálat üledékkel, Vércukor, Összfehérje, Albumin, Összkoleszterin, LDL, HDL, Triglicerid, Aszpartát-aminotranszferáz (GOT), Alanin-aminotranszferáz (GPT), Gamma-glutamiltranszferáz (GGT), Alkalikus foszfatáz ALP, Kreatinin, eGFR, Karbamid, Hugysav, Nátrium, Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas, Transzferrin, CRP, Össz. Bilirubin, Konj. Bilir. (önmagában nem kérh.)

Mi az ételintolerancia, mik lehetnek a tünetei?

Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.

Tünetei így nagyon sokféle formában jelenhetnek meg: emésztési zavarok, bőrbetegségek, ekcéma, krónikus fejfájás, alvászavar, fáradékonyság, ízületi gyulladás, neurológiai tünetek, gyerekeknél hiperaktivitás.

Az ételintoleranciáról már Hippokratész ókori görög orvos is feljegyzéseket készített, de csak az elmúlt 2-3 évtizedben vált ismertté a modern orvostudomány számára. A legismertebb ételintolerancia a laktózérzékenység és a cöliákia, azaz a lisztérzékenység.

Az ételek és alapanyagok hasznosításakor azonban szinte mindenben lehetnek olyan fehérjék, amelyet a szervezet nem képes maradéktalanul lebontani.

Gyümölcsök

  • alma
  • ananász
  • avokádó
  • banán
  • citrom
  • cseresznye
  • datolya
  • eper
  • faeper
  • fekete áfonya
  • fekete ribizli
  • füge
  • görögdinnye
  • gránátalma
  • grapefruit
  • gujava
  • kivi
  • körte
  • licsi
  • lime
  • málna
  • mandarin
  • mangó
  • mazsola
  • narancs
  • nektarin
  • olajbogyó
  • őszibarack
  • papaja
  • paradicsom
  • rebarbara
  • ribizli
  • sárgabarack
  • sárgadinnye
  • szeder
  • szilva
  • szőlő
  • vörösáfonya

Húsok

  • bárányhús
  • bivaly
  • borjúhús
  • csirkehús
  • disznóhús
  • fogolyhús
  • fürjhús
  • kacsahús
  • kecskehús
  • lóhús
  • marhahús
  • nyúlhús
  • osztriga
  • pulykahús
  • rőtvad (szarvas-, őzhús)
  • vaddisznóhús

Gyógynövények és fűszernövények

  • aloe vera
  • ánizs
  • babérlevél
  • bazsalikom
  • bors (fekete / fehér)
  • borsmenta
  • cayenne-bors
  • csalán
  • curry
  • édesgyökér
  • fahéj
  • fokhagyma
  • gingek
  • ginzeng
  • gyömbér
  • kakukkfű
  • kamilla
  • kapor
  • komló
  • koriander (levél)
  • kömény
  • majoranna
  • menta
  • mustármag
  • petrezselyem
  • rozmaring
  • sáfrány
  • szegfűszeg
  • szerecsendió
  • tárkony
  • vanília
  • vörös chili
  • zsálya

Tej, tejkészítmények

  • alfa- lactalbumin
  • béta-lactoglobulin
  • bivalytej
  • juhtej
  • kazein
  • kecsketej
  • tehéntej
  • tojásfehérje
  • tojássárgája

Olajos magvak

  • dió
  • fenyőmag
  • földimogyoró
  • kesudió
  • kókusz
  • makadámdió
  • mandula
  • mogyoró
  • paradió
  • pisztácia
  • tigrisdió / földimandula

Zöldségfélék

  • amarantusz
  • articsóka
  • bors
  • brokkoli
  • burgonya
  • cékla
  • cikória
  • csicseriborsó
  • cukkíni
  • édesburgonya
  • édeskömény (levél)
  • fehér karóbab
  • fehérrépa
  • fejes saláta
  • hagyma
  • jucca
  • káposzta vöröskáposzta
  • kapribogyó
  • karfiol
  • kelbimbó
  • kobaktök / futótők
  • lencse
  • mángold
  • mogyoróhagyma
  • padlizsán
  • paprika
  • póréhagyma
  • ruccola
  • sárgarépa
  • spárga
  • spenót
  • széles bab
  • szójabab
  • torma
  • uborka
  • vizitorma
  • vörös
  • vesebab
  • zeller
  • zöldbab

Gabonafélék

  • árpa
  • búza
  • búzakorkorpa
  • durumbúza
  • gliadin
  • gríz
  • köles
  • kukorica
  • kuszkusz
  • lenmag
  • maláta
  • pohánka
  • quinoa
  • rizs
  • rozsliszt
  • tönkölybúza
  • transzglutamináz
  • zab

Halak és a tenger gyümölcsei

  • ajóka
  • alga espaguette
  • alga spirulina
  • alga wakame
  • angolna
  • parti csiga
  • csuka
  • doradó
  • fekete sügér
  • fekete tőkehal
  • fésüs kagyló
  • foltos tőkehal
  • garnélarák hering
  • homár
  • hüvelykagyló
  • kacsakagyló
  • kardhal
  • kaviár
  • kék kagyló kemény- vagy pénzkagyló
  • lazac
  • lepényhal
  • makréla
  • naphal
  • osztriga
  • ördöghal
  • pisztráng
  • polip
  • ponty
  • rombuszhal
  • sügér
  • szardínia
  • szívkagyló
  • tarisznyarák
  • tintahal, kalamári
  • tintahal szépia
  • tonhal
  • tőkehal

Egyebek

  • fekete tea
  • zöld tea
  • agar-agar
  • élesztő
  • gesztenye
  • gomba
  • kakaóbab
  • kávé
  • kóladió
  • méz
  • nádcukor
  • napraforgómag
  • repcemag
  • szentjánoskenyér
  • szezámmag
  • tápióka

X