Mit tartalmaz?
A laktóz intolerancia genetikai vizsgálata (LCT promoter c.1-13910C>T) az elsődleges, örökletes laktóz intoleranciát vizsgálja.
A másodlagos laktóz intolerancia nem genetikai eredetű, hanem szerzett betegség, valamilyen más bélhámsejt károsodással járó betegség kísérőjeként kialakult intolerancia. Ezt a teszt nem méri!
Mikor ajánlott?
Ha a családban előfordult már laktóz intolerancia és a laktóz tartalmú élelmiszerek fogyasztása után diszkomfort érzet jelentkezik. Akinek bizonyított laktóz intoleranciája van adóvisszatérítésre jogosult, amelynek megállapításához hozzájárulhat ez a vizsgálat is.
Cöliakia ALAP vizsgálat
glutén intolerancia, glutén érzékenység
vérvételi/labordiagnosztikai csomag
Eredmény 5 munkanap
Mit tartalmaz?
Transglutaminase (IgG, IgA)
Kinek ajánlott?
Elsősorban a lisztérzékenységgel járó jellegzetes bélrendszeri tünetek jelzik:
- krónikus és/vagy görcsös hasmenés,
- puffadás,
- hasfájás (étkezés után),
- emésztetlen, tömeges, zsírfényű széklet,
- tejcukor emésztési zavar,
- fogyás,
- fogzománc hibák, a fogak korai romlása,
- visszatérő hólyagok, afták rendszeres megjelenése a szájban
Cöliakia KOMPLEX vizsgálat
glutén intolerancia, glutén érzékenység
vérvételi/labordiagnosztikai csomag
Eredmény 10 munkanap
Mit tartalmaz?
Anti Gliadin (IgG, IgA), Transglutaminase (IgG, IgA)
Kinek ajánlott?
Típusos esetben elsősorban a lisztérzékenységgel járó jellegzetes bélrendszeri tünetek jelzik:
- krónikus és/vagy görcsös hasmenés,
- puffadás,
- hasfájás (étkezés után),
- hányinger, hányás,
- emésztetlen, tömeges, zsírfényű széklet,
- tejcukor emésztési zavar,
- fogyás,
- fogzománc hibák, a fogak korai romlása,
- visszatérő hólyagok, afták rendszeres megjelenése a szájban.
Komplex ételintolerancia vizsgálat
(206 féle összetevőre)
vérvételi/labordiagnosztikai csomag
Eredmény 1 munkanap
Mit tartalmaz?
Teljes vérkép, Teljes vizeletvizsgálat üledékkel, Vércukor, Összfehérje, Albumin, Összkoleszterin, LDL, HDL, Triglicerid, Aszpartát-aminotranszferáz (GOT), Alanin-aminotranszferáz (GPT), Gamma-glutamiltranszferáz (GGT), Alkalikus foszfatáz ALP, Kreatinin, eGFR, Karbamid, Hugysav, Nátrium, Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas, Transzferrin, CRP, Össz. Bilirubin, Konj. Bilir. (önmagában nem kérh.)
Mi az ételintolerancia, mik lehetnek a tünetei?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Tünetei így nagyon sokféle formában jelenhetnek meg: emésztési zavarok, bőrbetegségek, ekcéma, krónikus fejfájás, alvászavar, fáradékonyság, ízületi gyulladás, neurológiai tünetek, gyerekeknél hiperaktivitás.
Az ételintoleranciáról már Hippokratész ókori görög orvos is feljegyzéseket készített, de csak az elmúlt 2-3 évtizedben vált ismertté a modern orvostudomány számára. A legismertebb ételintolerancia a laktózérzékenység és a cöliákia, azaz a lisztérzékenység.
Az ételek és alapanyagok hasznosításakor azonban szinte mindenben lehetnek olyan fehérjék, amelyet a szervezet nem képes maradéktalanul lebontani.
Gyümölcsök
- alma
- ananász
- avokádó
- banán
- citrom
- cseresznye
- datolya
- eper
- faeper
- fekete áfonya
- fekete ribizli
- füge
- görögdinnye
- gránátalma
- grapefruit
- gujava
- kivi
- körte
- licsi
- lime
- málna
- mandarin
- mangó
- mazsola
- narancs
- nektarin
- olajbogyó
- őszibarack
- papaja
- paradicsom
- rebarbara
- ribizli
- sárgabarack
- sárgadinnye
- szeder
- szilva
- szőlő
- vörösáfonya
Húsok
- bárányhús
- bivaly
- borjúhús
- csirkehús
- disznóhús
- fogolyhús
- fürjhús
- kacsahús
- kecskehús
- lóhús
- marhahús
- nyúlhús
- osztriga
- pulykahús
- rőtvad (szarvas-, őzhús)
- vaddisznóhús
Gyógynövények és fűszernövények
- aloe vera
- ánizs
- babérlevél
- bazsalikom
- bors (fekete / fehér)
- borsmenta
- cayenne-bors
- csalán
- curry
- édesgyökér
- fahéj
- fokhagyma
- gingek
- ginzeng
- gyömbér
- kakukkfű
- kamilla
- kapor
- komló
- koriander (levél)
- kömény
- majoranna
- menta
- mustármag
- petrezselyem
- rozmaring
- sáfrány
- szegfűszeg
- szerecsendió
- tárkony
- vanília
- vörös chili
- zsálya
Tej, tejkészítmények
- alfa- lactalbumin
- béta-lactoglobulin
- bivalytej
- juhtej
- kazein
- kecsketej
- tehéntej
- tojásfehérje
- tojássárgája
Olajos magvak
- dió
- fenyőmag
- földimogyoró
- kesudió
- kókusz
- makadámdió
- mandula
- mogyoró
- paradió
- pisztácia
- tigrisdió / földimandula
Zöldségfélék
- amarantusz
- articsóka
- bors
- brokkoli
- burgonya
- cékla
- cikória
- csicseriborsó
- cukkíni
- édesburgonya
- édeskömény (levél)
- fehér karóbab
- fehérrépa
- fejes saláta
- hagyma
- jucca
- káposzta vöröskáposzta
- kapribogyó
- karfiol
- kelbimbó
- kobaktök / futótők
- lencse
- mángold
- mogyoróhagyma
- padlizsán
- paprika
- póréhagyma
- ruccola
- sárgarépa
- spárga
- spenót
- széles bab
- szójabab
- torma
- uborka
- vizitorma
- vörös
- vesebab
- zeller
- zöldbab
Gabonafélék
- árpa
- búza
- búzakorkorpa
- durumbúza
- gliadin
- gríz
- köles
- kukorica
- kuszkusz
- lenmag
- maláta
- pohánka
- quinoa
- rizs
- rozsliszt
- tönkölybúza
- transzglutamináz
- zab
Halak és a tenger gyümölcsei
- ajóka
- alga espaguette
- alga spirulina
- alga wakame
- angolna
- parti csiga
- csuka
- doradó
- fekete sügér
- fekete tőkehal
- fésüs kagyló
- foltos tőkehal
- garnélarák hering
- homár
- hüvelykagyló
- kacsakagyló
- kardhal
- kaviár
- kék kagyló kemény- vagy pénzkagyló
- lazac
- lepényhal
- makréla
- naphal
- osztriga
- ördöghal
- pisztráng
- polip
- ponty
- rombuszhal
- sügér
- szardínia
- szívkagyló
- tarisznyarák
- tintahal, kalamári
- tintahal szépia
- tonhal
- tőkehal
Egyebek
- fekete tea
- zöld tea
- agar-agar
- élesztő
- gesztenye
- gomba
- kakaóbab
- kávé
- kóladió
- méz
- nádcukor
- napraforgómag
- repcemag
- szentjánoskenyér
- szezámmag
- tápióka